‘Ik stond zo recht als een ooievaar!’ – Herman van Heteren

‘De meeste voldoening heb ik als iedereen het naar z’n zin heeft.’ Aldus Herman van Heteren, onze kersvers afgestudeerde trainer over het plezier van schaatstrainer zijn. Hij behaalde afgelopen december het Schaatstrainer-coach (ST)-3-diploma van deze KNSB-opleiding. Eerder kon hij ook al zijn SL2 (Schaatsleider)-diploma op z’n CV bijschrijven.

Herman is al jaren een bekend gezicht op de ijsbaan én daarbuiten. Herman besteedt veel tijd bij en aan onze SV Ballangrud. Naast actief schaatser en penningmeester van onze vereniging is hij dus ook een enthousiaste en leergierige trainer.

Omdat we als vereniging dolblij zijn dat onze actieve schaatsers een stapje verder willen, gingen we eens op bezoek bij Herman voor een interview.

Waarom begon je aan de ST 3-opleiding?

‘Ik wil graag een betere trainer worden, een jaarplan kunnen maken en meer achtergrondkennis opdoen van het schaatsen.’ Herman haalt een stapel boeken, papieren en mappen tevoorschijn. Allemaal lesstof en uitgewerkte opdrachten van de ST3-opleiding.

De opleiding bestaat uit theorie- en praktijklessen. Al bladerend vertelt hij enthousiast wat er zoal op het lesprogramma stond: kennis van spieren en gewrichten, schaatstechnieken en hun achtergrond, oefenstof en trainingsprogramma’s. ‘Ik wilde graag ook onze wedstrijdschaatsers een goed trainingsprogramma bieden. Ik heb heel veel geleerd van de feedback die ik van hen kreeg. Over hoe ik aanwijzingen gaf bijvoorbeeld.’

‘Mijn opleidingsgroep bestond uit heel diverse mensen. Een arts, fysiotherapeuten, oudere en jonge schaatsers. Sommigen hadden een sportopleidingsachtergrond.’ Als je Herman vraagt wat hij het leukst vond kan hij niet kiezen; ‘Alles. We leerden heel veel van elkaar, want iedereen brengt andere kennis en ervaring mee.’ Ook André van Staalduinen, mede-Ballangrunder, is trouwens ook bezig met ST3, dus binnenkort twee nieuwe (hoger)opgeleide wedstrijdtrainers!

Hoe ben je zelf ooit begonnen?

‘Ik begon met skeeleren op straat, gewoon rondjes in de wijk. In 2008 werd ik lid van SV Ballangrud. Ik leerde langebaanschaatsen en vond de trainingen heel erg leuk. We maakten filmpjes zodat je je schaatstechniek kon analyseren en verbeteren. <lacht> Je dacht dat je goed diep zat, maar ik zag dan dat ik zo recht stond als een ooievaar, haha!’

In 2013 heb ik een wedstrijdlicentie genomen, want ik had veel plezier aan de wedstrijdtrainingen. Van Lian van Dongen heb ik echt hard leren schaatsen.‘

Wat voor trainer ben jij?

‘Ik vind het fijn als iedereen het leuk heeft. Ik krijg graag feedback van de schaatsers die ik train, daar leer ik van. En nu werk ik dus ook met jaarplannen waarin schaatsen, skeeleren en fietsen een plek hebben. Je kunt dan optimaal trainen voor wedstrijden, met ook tijd voor rust en afwisseling.

Mijn wens is dat we bij onze vereniging aparte trainers hebben: duurtrainers, sprinttrainers, etc. Dat zou mooi zijn.’

Tips van Herman

Luister eens naar de podcast van:

  • De Icecast’ van topschaatstrainer Jac Orie, over sport & wetenschap
  • Ijzige tongen’ van oud-schaatskampioenen Ben van de Burg en Bart Veldkamp

1 februari, 2022 22:09 | Jessica van Sluijs

Ontwerp door Jeroen Stroom